Nytårs menu ud af huset med vin forslag 2024
Nytårsmenu ud af huset 2024
Forret
Hummer
Hummer bisque med torskesouffle, pocherede jomfruhummer og urtestøv med jordskokker og hasselnødder
hertil 3 slags couvert brød og smør
Mellemret
Krondyr
Sprængt krondyr filet med Karl Johan mayo, syltede bøgehatte, tranebær og urter
Hertil Mossø kastanjer
Hovedret
Kalv
Kalvefilet og kalvepølse med urter
svampe, rødder og løg
hertil kartoffel med urter, gammelknas og pancetta og trøffelsauce
Dessert
Nytårs Tiramisu
Mascarponecreme med chokocrumble og portvin syltede blommer
3 slags petit fours til kaffen
Nytårskys med chokolade, små flødeboller med hvid chokolade og trøfler
Pris pr. couvert 595 kr.
Ved bestilling af nytårsmenuen bestilles hele menuen som beskrevet 😊
Menuen er lavet helt færdigt, blot 2 retter skal varmes, de er pakket i engangsemballage
Alle øvrige serveringer er HELT klar og anrettet på service lige til at komme på bordet
(I bestemmer selv om I vil beholde servicen, give den til genbrug eller levere det tilbage til Lyng Dal)
Jeres nytårspakke vil være pakket med en letforståelig tilberednings vejledning og anretningsforslag
Bestilling senest 26/12 2024 - men kapaciteten er begrænset.
I kan lave antals ændringer helt indtil den 26/12, herefter er bestillingen bindende
Afhentning 31/12 2024 mellem kl. 12.00 og 14.00
Med venlig hilsen og godt nytår
Lyng Dal familien
Vinen til maden
Vi kan også være behjælpelige med vinvalget. Disse menu vine kan tilkøbes ved forudbestilling –
Vinene bestilles inden den 26.12.2024
Der kan også forudbestilles hjemmelavede Kefir, kombucha og moste 1 L. Pris pr. fl. 150 kr.
Forslag til forret:
2023 Grauer Burgunder, Löss-Lehm, Stefan Meyer, Pflaz, Tyskland Pris pr. fl. 120 kr.
Druesammensætning: Grauer Burgunder (Pinot Gris)
Rig og aromatisk Grauer Burgunder fra jordbund rig på rød sandsten og ler. Vinen spontangærer og lagrer ca. et halv år sur lie på gamle egefade af varierende størrelse. Man fornemmer tydeligt druen og stilens slægtskab med Pinot Gris fra Frankrig, med de druetypiske aromatræk som f.eks. pære, røg og honning - men i hænderne på Stefan Meyer bli'r det markant mindre sødt, end det man typisk ser i f.eks. Alsace.... Det er krydret og rigt, men også syrepræcist og med struktur.
Gården er økologisk, og første certificerede årgang var 2021. Arbejdet har dog fra starten været med biodynamiske tiltag. Stefan Meyer kommer ud af en vindyrkende og -handlende familie, og hans farfar var en af de første i området, der i 1950’erne både dyrkede, flaskede og solgte sin vin selv.
Forslag til mellemret:
2022 La Chausse Rouge, La grange aux Belles, Anjou, Frankrig Pris pr. Fl. 145,00
Druesammesætning: 50% Grolleau 50 % Cabernet Franc
La Chaussée Rouge er lavet på maceration carbonic for at fremme den saftige røde frugt. Den høje andel af Grolleau betyder, at vinen er aftappes som en simpel Vin de France, men det er ikke noget den nye generation af vinbønder i Loire (og resten af Frankrig) bekymrer sig om.
Ideen bag vinen er saftighed og frugt. Det er en vin, som er meget duft-baseret og kommer ud af glasset, men samtidig har et fint støvet/urtet element i munden, som giver kant og karakter. Det er noget af det mest imødekommende og balancerede røde naturvin der findes.
La Grange aux Belles laver vild, alternativ og økologisk vin i Anjou. Vinduoen Marc Houtin og Gérald Peau leder domainet, som er på godt 14 hektar med lokale druesorter, vinene dyrkes uden brug af pesticider og er lavet på gær, som findes naturligt på druerne i marken. De er lavet uden filtrering og minimal tilsætning af svovl inden aftapning for at bevare så naturligt et udtryk som muligt.
Forslag til hovedret
2021 Fumin, Ottin, Valle d'Aosta, Italien Pris pr. fl. 195 kr.
Druesammesætning: 100% Fumin
Elio Ottins startede Tilbage i 1989, nyudlært, 23 årig vinmager sit lille vinhus, langt oppe i de Italienske alper, mellem kommunerne Quart og Saint Christophe. Her i det pittoreske og ufremkommelige Valle d’Aosta grundlagde han sit vinhus midt mellem frugtplantager og græssende køer. Valle d’Aosta er Italiens mindste region. I starten solgte Elio sin lille produktion til det lokale kooperativ, i dag har han 4 hektar vinmarker, 4 hektar med æbleplantage og resten marker til græssende køer.
Vinmarkerne plejes efter økologiske principper og hele den bæredygtige tanke gennemsyrer Ottins tankegang. Alt el på ejendommen kommer fra vandkraft fra bjergenes vandløb. Varmen kommer tildels fra solceller og fra biomasse/træflis fra den lokale skov. Den underjordiske kælder der blev indviet i 2015 er helt naturlig kold, året rundt. Gødningen i markerne stammer udelukkende fra komposteret komøg fra Ottins egne køer
Fjølsblød rødvin på lokaldruen Fumin, præcis syre, saftig, mørkebær og letkrydret
Forslag til dessert
2023 Banyuls, Rimage, La tour Vielle, Roussion, Frankrig, 0,5 L. - Pris pr. Fl. 155 kr.
Druesammesætning: Grenache Noir
Grenache plukkes en smule overmoden, og gærer kun kort med hele klaser inden alkohol tilsættes, hvorved gæringen stoppes mens der stadig er en betragtelig mængde restsukker i vinen. Vinen macererer herefter yderligere ca. 6 uger inden presning.
Paletten er rund og blød, uden at blive alkoholtung. Her er masser af både røde og sorte bær, og en fin lille krydring i afslutningen.
Vincent Cantié og Christine Campadieu sammenlagde to små gårde i Collioure og Banyuls i 1982, og sammen blev det til Domaine la Tour Vieille.
På de stejle skiffer skråninger har Domaine la Tour Vieille 12 hektar vinmarker. Målet er mest mulig naturlig og bæredygtig produktion.
Nytårschampagnen kunne være:
Champagne, J. Charpentier, Brut Tradition, Frankrig – Pris kr. 295,- pr. fl.
Det lille Champagne-hus J. Charpentier ligger i Villers Sous Chatillon, i Marne-dalen godt 15 kilometer fra Epernay. Som producent er Charpentier récoltant-manipulant, dvs. domaine aftapper, hvor druerne kommer fra egne vinmarker. Familieforetagendet blev etableret i 1920, og produktionen styres i dag af yngste generation Jean Marc Charpentier. Den samlede produktion er i dag godt 150.000 flasker årligt.
Charpentier arbejder målrettet for bedst muligt at udtrykke og respektere områdets unikke terroir. Huset har en ekstremt klassisk tilgang til produktionen af Champagne, og arbejdet i vinmarken sker med fokus på balanceret og mest mulig skånsom dyrkning. Druerne høstes manuelt og der bruges ingen kunstgødning.
J. Charpentiers standardchampagne er lavet på næsten 100 % Pinot Meunier fra marker i Marne-dalen. Brut Tradition er altid blandet af vin fra to årgange, som har lagret minimum 18 måneders før degorgering. Den har en dosage på 7,6 gram per liter.
Champagne med intens bouquet og fine bobler, med cremet smag af æble, abrikos og citrus.